Génot-Boulanger

Onderscheiden, elegante wijnen; het resultaat van een veeleisende filosofie
met diep respect voor de Bourgondische terroirs.

Guillaume Lavollée staat vandaag aan het roer van dit prachtige domein, samen met zijn vrouw Aude, die de erfgenaam is van het landgoed die werd opgericht in 1974 door haar overgrootouders Charles-Henri Génot & Marie Boulanger. Sinds 2008 is Guillaume op zoek naar de puurste, eerlijkste en meest intense expressie van Chardonnay en Pinot Noir, afkomstig van 22ha wijngaarden in 11 prestigieuze appellatie’s: Puligny-Montrachet, Chambolle-Musigny, Corton-Charlemagne enz. Bewust van het potentieel van hun terroirs, nam Guillaume het jaar na zijn aankomst, de moedige beslissing om uitsluitend organisch te werken en de klonen van hun Pinot’s te vervangen (door Pinot Fin). Een kloon met lage opbrengst die wijnen van hoge kwaliteit oplevert met geconcentreerde smaken en verfijnde tannines.¹
Het is voor ons geen verrassing dat alles met de hand wordt geoogst en de fermentatie gebeurd met inheemse gistcellen om de kenmerken van de jaargang te accentueren. Er wordt een maximum van 15% nieuwe eik geïntroduceerd doorheen de volledige wijnkelder. De witte wijnen worden gekneusd (foulage) voor de persing en gaan daarna in vaten van 228L, zonder enige toevoeging van sulfieten, waar ze ‘sur lies’ rijpen tot de volgende oogst. De rode druiven worden altijd ontdaan van de rist en ondergaan enkele dagen een koude schilmaceratie voor de alcoholische gisting in foeders. Daarna volgt een dagelijkse remontage gedurende 2 weken om de ontwikkeling van de gistculturen te promoten.
Guillaume beslist om in de kelder volgens het principe van de minimum interventie te werken zodat de beste eigenschappen van hun fijn geëtste Bourgondische terroirs beter tot hun recht komen. Kalm, geduldig en discreet heeft hij vooruitgang geboekt door de jaren heen met een gevoel voor precisie, observatie en detail dat respect afdwingt, totdat hij deze getalenteerde wijnmaker werd, wiens flessen, vandaag op de tafel naast de grootse Bourgognes behoren. Wijnen met een subtiele maar gloeiende schoonheid, perfect 
geconstrueerd, zonder pretentie of uitbundigheid, met een stille zekerheid en sereniteit die niets verstoort. Simpelweg wijnen van zeldzame klasse, dankzij de nauwkeurige beslissingen tijdens de productie die een emotie toevoegen die je vanaf de eerste slok grijpt.

 

¹In de nasleep van de phylloxera werden klonen met een hogere opbrengst geënt in Côte-de-Beaune (Pommard, Volnay enz.) terwijl ze in Côte-de-Nuits de neiging hadden zich vast te houden aan klonen van hogere kwaliteit.

Meursault, Puligny-Montrachet, Chambolle-Musigny, Corton-Charlemagne, Clos de Vougeot, Pommard, Volnay