Domaine Morat

Nauwkeurige wijn die het potentieel onthult van de diversiteit in Vergisson.

Dit domein is gelegen in Vergisson, een pittoresk dorpje in de Mâconnais, tussen de geweldige rotsen van Solutré en Vergisson. Gilles Morat, wiens vader druiven verkocht, startte het domein met hart en ziel op onvermoeibare wijze in 1997 met een nederige 3.5Ha. Jaren heeft hij zichzelf de middelen toegerust om zijn passie ten volle te beleven. Hij hechtte evenveel aandacht aan de beslissingen tijdens het manuele werk in de wijngaard als dat in de kelder. Met deze filosofie stond hij dagelijks ten dienste van plant en bodem en besloot om al sinds 2006 geen pesticiden noch insecticiden te gebruiken. Dankzij deze denkwijze verankerde Gilles dit domein in de elite van de beste uit Pouilly-Fuissé. De kennis en het vakmanschap die hij verwervde door de jaren heen werden op bedreven manier overgedragen tot zijn zoon Pierre, die oënologie studeerde in Dijon en die mocht experimenteren bij producenten van over de hele wereld, vooraleer hij zijn leven ging toewijden tot het maken van zes crus uit Pouilly-Fuissé en twee uit Saint-Véran.

 

 

Deze jonge, talentvolle wijnmaker beheert vandaag, in deze meest zuidelijke subregio van Bourgogne, 7Ha wijngaarden van uitzonderlijke kwaliteit, op de beste klei-kalk terroirs. Zijn handelingen gebeuren met zodanig veel respect voor terroir, dat elk miniem verschil van altitude, bodem of aspect gevoeld wordt in z’n wijnen, boordevol smaak, energie en een veredelt fruitprofiel waarin de terroir van Vergisson het minerale accent legt.
Een trage gisting wordt bemoedigd in de kelder en het toevoegen van sulfieten wordt steeds beperkt. De keuze van het hout wordt volgens elke cuvée aangepast, en battonage gebeurd enkel wanneer de jaargang dat vraagt. De volledige trossen worden intact geperst om bitterheid en vegetale accenten te minimaliseren. Daarna volgt een lange débourbage vooraleer de wijnen een alcoholische gisting ondergaan met de fijne ‘lies’ in eiken vaten. Na een lange en uiterst nauwkeurige rijping in ‘barriques’ (228L) levert het rijke en dense wijnen op, met sappig en energiek fruit, die zich na jaren zullen ontwikkelen tot een echte schoonheid. Pierre Morat’s rigoreuze werk en nauwkeurige beslissingen resulteren in karaktervolle, evenwichtige wijnen die bij ons doordringen tot in de diepten van onze zintuigen.

 

 

Saint-Véran – Pouilly-Fuissé