Château Soucherie
Typiciteit van de streek met bijzondere aandacht
voor het evenwicht in de bodem en plant.
Anjou – Savennières – Coteaux-du-Layon
In de 28ha van Château Soucherie is de filosofie gericht op de werken voor de ontwikkeling van de bodem; om daar het leven te stimuleren en ervoor te zorgen dat de wijnstok en zijn ecosysteem kunnen leven zonder bijstand. De kelder is het verlengstuk van de wijngaard waar men veel aandacht heeft voor het fruit en zijn typiciteit. Door het fruit en zijn typiciteit te respecteren, bekomen ze wijnen die de authenticiteit van hun terroir kunnen benadrukken. Sinds 2019 startte de omschakeling naar biologische landbouw op dit domein. Respect voor de terroirs en het milieu blijven dus de sleutelwoorden voor de behandeling van de wijnstokken en de veroudering van de wijnen. Al het werk in de wijngaarden wordt handmatig uitgevoerd: van het ontbladeren, ontknoppen en trelliseren tot oogsten. Voor de zoete wijnen gebeurd de oogst door opeenvolgende sortering (‘tries successives’) en ze gebruiken enkel 100% botrytis druiven voor een natuurlijke concentratie. De witte wijnen worden gevinifieerd en gerijpt in eikenhouten vaten. Niets wordt aan het toeval overgelaten: de oorsprong van de vaten (Allier, Forêt de Tronçais, Nièvre, enz.), het soort roosteren en de ‘knowhow’ van de kuiper worden zorgvuldig geselecteerd volgens het type wijn en de aard van de bodems.