Gorelli

Elegant geconstrueerde Sangiovese,
met het geparfumeerde aspect die zo bemind wordt.

Dit is een gloednieuw domein, maar eigenaar en wijnmaker Giuseppe Gorelli is in Montalcino geen nieuwkomer. Hij werkte vijftien jaar lang met de grootmeester van Sangiovese, Giulio Gambelli, wiens nalatenschap onder meer Soldera, Biondi Santi en Le Pergola Torte omvat. Giuseppe richtte alsook in 1993, samen met zijn ex-vrouw (Gigliola Gianetti die op dat moment Biondi-Santi verliet) één van de meest gerenomeerde domeinen op van de streek: ‘Tenuta Le Potazzine’. Met de absolute loyaliteit aan een bepaald idee van Sangiovese was het in 2017 eindelijk zover, Giuseppe kocht een domein van 6Ha in het Canalicchio-gebied, vlak bij de prestigieuze Montosoli cru, op 380m hoogte in het noordoostelijke deel van de denominatie.
Giuseppe is al decennia lang pionier van ‘koelere’ Sangiovese, afkomstig van hoog gelegen wijngaarden. Hij heeft een toewijding om consequent een verfijnde stijl te maken met minder extractie en een veredelt, intact rood fruitprofiel waarbij de minerale expressie van de Montalcino-terroir tot leven gebracht wordt.

 

En dat deed hij zelf al in een tijd wanneer de heersende trend in Montalcino rustieke stijlen bevoordeelde. Hij definieerde zich met onweerstaanbare Sangiovese: sierlijk en toch diepgaand met een geparfumeerd aspect in een evenwichtige en delicate Brunello, waarvan z’n eerste jaargang 2018 was. Zijn wijnen behoren zonder enige twijfel op tafel naast de grote namen van Montalcino, en dit zonder het bijhorende prijskaartje.
In de kelder gebeuren er lange temperatuurgecontroleerde maceraties van tussen de 30 à 35 dagen waarbij de tannines tot in het fijnste detail gevolgt worden voor een optimale rijpheid en fijne korrel. De rijping gebeurd in Slavonische 50HL ‘botti’ (eiken foeders) van zowel Garbellotto als Pauscha. Gedurende 10 maanden in het geval van de Rosso, en 40 maanden in het geval van Brunello. Alles wordt steeds ongeklaard en ongefilterd gebotteld.
Je zult het begrepen hebben: Giuseppe behoort tot dit ras van ambachtelijke wijnboeren die vooral niet op zoek zijn naar een recept, die geen wetenschappelijke kennis hebben maar vooral aandacht hebben voor de natuur om hen heen, voor de boodschappen die de aarde en plant uitstralen. Wijnboeren die deel uitmaken van een langetermijnvisie en op zoek zijn naar harmonie en evenwicht in alles. Bij ons is het reeds een favoriet, maar ook veel internationale experts merkten op dat zijn Rosso de kwaliteit van veel Brunello’s overtreft!

Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino